infokammana.com
350 TL üzeri Kargo BEDAVA!

Nasıl tişört tasarlarım?

Tişört tasarlamak için gerekli olan tüm bilgileri sizin için toparladık. Tişört tasarımınızı planlama aşamasından Tişört baskı aşamasına kadar, Neler yapmanız gerektiğini, hangi tişört tasarımı programları kullanabileceğimizi sizin için derledik.

Çalışabileceginiz Grafik Formatları

Vectör Grafikler vs Raster grafikler

2 grafik formatınında kullanım yeri ve avantajları vardır. Tasarım tipinize göre hangi grafik tipini seçeceğinize karar verebilirsiniz.

Raster görüntüler, dijital kameradan veya tarayıcıdan alınan çıktılar gibi sadece piksellerden oluşur. Web görüntüleri ve dijital resimler çoğu zaman rasterdir. Raster grafikler büyütüldüğü zaman resimde pixelleşme dediğimiz bozulmalar olur. Tişörte yapılan baskı sırasında bu pixelleşmeler olduğu gibi baskıya çıkacaktır. Raster bir imaj çalışıyorsanız baskı ölçüsünün 30 cm eninde ve 300 dpi çözünürlükte olacak şekilde planlayın. Eğer elinizde bu çözünürlük boyutunda bir çalışma yoksa panik olmayın, tasarımcılarımız özel yazılımlar kullanarak elinizdeki çözünürlüğü düşük imajlarla bile iyi sonuç alabilmektedir.

Raster dosya formatları: JPG , GIF , PNG , TIFF , BMP vs ek olarak Adobe Photoshop kullanıyorsanız PSD olabilir.

Vektör görüntüleri matematiksel ifadelerle oluşturulan ve bu yüzden de detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilir grafik formatıdır. Vektör grafiklerde çizimlere detay vermek biraz daha zordur, kendine has bir tarzı vardır. Sadece tipografik elemanlardan ( font - yazı tipinden ) oluşan tasarımlarda genellikle vektörel çizimleri tercih ederiz. Böylece istediğimiz boyutlandırmada keskinliği ve kaliteyi kaybetmeden baskı alabiliriz. Ama fotografik detaydaki çalışmaları vektör ile yapmak mümkün değildir.

Vektör dosya formatları: EPS , SVG ve AI (Illustrator) en yaygın vektör formatlarıdır. 

vektör vs raster

Tişört Tasarlama Programı Listesi:

Kullanacağınız tişört tasarlama programını seçerken kendi bütçeniz ve çalışma disiplininize göre karar verebilirsiniz. Örneğin el ile çizim yapıp dijital ortama mı aktarıyorsunuz ya da fotoğraf çektikten sonra photoshop gibi fotoğraf düzenleme araçları mı kullanıyorsunuz. Yoksa vektörel çizimler mi yapıyorsunuz? Hangi yolu tercih ederseniz edin aşağıda işinize yarayacak programları bulabilirsiniz.

Grafik Düzenleme Yazılımları

Eğer tişört tasarımınız fotoğraf resim ve benzeri tarzda ise bu resim düzenleme araçlarını tercih etmeniz gerekir. Hatta bazen birden fazla yazılım kullanarak tasarımınızı oluşturmanız gerekecek. Her bütçe için uygun ve Kammana tasarım ekibi tarafından sıkça kullanılan yazılımları sizin için listeledik.

Adobe Photoshop: Photoshop birçok profesyonel grafik tasarımcı tarafından kullanılmaktadır. Diğer yazılımlara göre artısı çok fazla özelliği üzerinde bulundurmaktadır. Bu fiyatının diğer seçeneklere göre biraz daha pahalı olmasına neden oluyor. Güncel fiyatı websitenizden kontrol edebilirsiniz ama 2020 yılında aylık ₺132,16/ay gibi bir fiyat seçeneği ile gelmekte. Photoshop hem bir fotoğraf hem de tasarım aracı yani profesyonel fotoğrafçılar da grafik tasarımcılar da kullanıyor. Hatta daha geniş yelpazede kullanıcılara hitap ettiği için bu özelliklerin tümünü kullanmıyor olacaksınız. Photoshop ile yapabileceğiniz birçok tasarımı sadece bir kez ücret ödeyeceğiniz ya da ücretsiz olarak kullanabileceğiniz yazılımlarla yapmak mümkün.

Affinity Photo: Bizim en çok sevdiğimiz ve tercih ettiğimiz yazılım Affinity Photo. Photoshop ile yapabileceğiniz her şeyi bu yazılımla da yapmak mümkün. Fiyat ve performans oranı harika. Kammana ekibinin editör tercihi diyebiliriz. Hem maliyetlerimiz azalttı hem de aldığımız sonuçlar müşterilerimizden olumlu geri bildirimler aldı. Profosyonel Imaj Editleme yazılımı olarak geçen affinity Photo bir seferlik 350 TL lik ücretle satın alabilirsiniz. Bir seferlik satın aldığınızda yazılımın çıkan bütün yeni sürümlerini de ücretsiz olarak kullanma hakkında sahip oluyorsunuz.

GIMP: Peki ben hiç ücret vermek istemiyorum ama yine de harika tişört tasarımları yapmak istiyorum diyorsanız sizin için de bir seçenek var. GIMP açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir yazılım. Diğer seçeneklere göre öğrenmenin biraz daha emek istediği ama bir iki kullanım videosunu izledikten sonra çözebileceğiniz GIMP, tasarımlarlarınıza hayat vermekte size ücretsiz destek olacak.

Vector Düzenleme yazılımları

Peki ya uygulayacağınız tasarım vektör formatında olacaksa o zaman sizin için önereceğiniz yazılımlar aşağıdaki gibi olacak.

Adobe Illustrator: Profosyonel grafik tasarımcılar tarafından tercih edilen Adobe Illustrator yine en çok seçenek ve özellikleri sunan ama diğerlerine göre daha pahalı bir alternatif olan bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Raster to Image özelliği ön plana çıkıyor, ama sıfırdan öğreneceksiniz diğer yazılımlara göre arayüzü ilk etapta biraz daha karışık gelebilir.

Affinity Designer: Tasarımınız vektörel öğeleri barındırıyor ve sadece bir sefere mahsus ödeme yaparak lisanslı bir grafik tasarım programı kullanmak istiyorsanız. Affinity Designer tam size göre. Tasarımlarınızı kolayca hayata dökebileceğiniz araçların tümünü içerisinde barındırıyor eğer Tasarımınız hem raster grafikleri hem de vektör grafikleri içericekse affinity photo ile uyum içerisinde çalışıyor. Affinity designer ücreti bir seferlik 350 TL ödeyerek sahip olabilirsiniz. Ürün üzerinde henüz raster grafikleri vectöre çevirecek bir araç bulunmuyor, tek eksisi bu diyebiliriz. Ama bu yazılım üzerinden hem raster hem de vektör grafik düzenlemesi yapabileceğinizi unutmayın.

Inkscape: Ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir vektör düzenleme yazılımıdır. Üzerinde raster grafikleri vektöre çevirebileceğiniz eklenti ile gelir ve oldukça başarılı şekilde çalışır.

Kammana Kendin Tasarla Sayfası: Yukarıdaki seçeneklere ek olarak web sitemizdeki tişört tasarla aracını kullanarak kolayca tişört ya da benzeri bir beğendiğiniz bir giysiyi seçerek tasarlayabilirsiniz. 

Artık tişört tasarlarken hangi araçları kullanabileceğinizi öğrendiğinize göre kafanızda oluşturduğunuz tasarıma göre bir yazılım seçebilirsiniz. Çoğu zaman bir iş bitene kadar birden fazla araçtan yararlanmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Her yazılımın güçlü taraflarını kullanarak tasarımınızın baskı dosyasını hazırlayabilirsiniz.

Tişört Baskı dosyası çözünürlügü ne olmalı?

DPI: İnç başına nokta sayısı. Yazdırılan bir inçteki nokta sayısı. Ne kadar çok nokta olursa, baskı kalitesi o kadar yüksek olur (baskıda daha fazla keskinlik ve ayrıntı gözükür). Kendi tasarımınızı 300 dpi olacak şekilde çalısmanızı kaydedip çıktı almanız önerilir.

Baskı dosyanızın görüntüsünü şeffaf arka planı kırparak veya kırpmadan yükleyebilirsiniz. Örnek olarak 28 × 40 cm şablonu kullanarak TÜM şablonu doldurduysanız tasarımınız seçmiş olduğunuz tişört bedenine ölçekleyerek baskısı yapılacaktır. Resminizin tam yarısını doldurursanız,14 x 20 cm boyutunda yazdırırsanız boş alan tişört üzerine yazdırılmaz. Dosyalar verilen boyutta ölçeklendirilerek giysinin boyutuna göre yeniden boyutlandırılır.

Giysi Tipi
Çözünürlük
Standart Ön Baskı
Boyutu
Yetişkin Tişört / Sweatshirtler
300 DPI
28 × 40 cm
Hoodei Sweatshirtler (Ön yüz)
300 DPI
28 × 30 cm
Genç T-shirt Bedenleri
300 DPI
25 × 30 cm
Çocuk Tişörtleri
300 DPI
 20 × 30 cm
Bebek Tulumları
300 DPI
12 × 20 cm

DTG Baskı Teknolojisi Nedir? ( Direct To Garment Printing )

Özel tasarım tişörtlerde baskı en az tişört kumaş ve dikim kalitesi kadar önemli bir unsurdur. Tişört tasarımcılarının en büyük sorunlarından biri, hangi tişört baskı yöntemini seçeneklerini kullanmaları gerektiğini bilmemeleri. Son yıllarda birçok yeni teknik geliştirildi. Ancak tekniği rastgele ve fiyata göre seçmek doğru bir yaklaşım değildir.

DTG teknolojisi ile boya da giysiye Doğrudan Baskı (DTG) yöntemi uyguluyoruz. Direct to Garment (DTG) karmaşık ve çok renkli tasarımların baskısı için çok uygundur. Renk sınırı olmadan fotoğraf kalitesinde tişört üzerine baskı alabilirsiniz. Kalıp ve stok yatırım maliyeti olmadan istediğiniz adette üretim yaptırabilirsiniz. DTG baskısının avantajlarından birisi grafik gönderilir gönderilmez tişört baskısının hemen yapılabilmesidir. 

Baskıya dokunduğunuzda, ellerinize yumuşak bir dokunuş hissi verir. İşlemde kullanılan mürekkep, tişört üzerinde ekstra kalın katmanlar oluşturmaz. 30 derecede yıkandığında baskınızı bozulmadan uzun süre kullanabilirsiniz.

Tişört Baskısında kullanılan boya

Kammana Baskı Platform'unda biz organik sertifikalı Dupont marka orjinal boya kullanıyoruz. İnsan sağlığına ve çevreye duyarlı bir üretim seçeneğini seçmeniz sizin ve gelecek kuşakların sağlığı için son derece önemli.

Tişört Tasarlama İpuçları

  • Yeni bir tasarım üretmenin en iyi yolu, diğer tasarımları incelemektir. Pinterest üzerinden tasarımları inceleyerek ilham alabilirsiniz.
  • Tasarımlarınıza başlamadan önce eskiz çizerek aklınızdakilere kağıda dökün.
  • Tişört Mockupları üzerinde tasarımınızın birkaç farklı versiyonunu ve renk kombinasyonunu deneyin.
  • Renk kontrastını ve boyutunu unutmayın. Görüntünün dengeli ve uyumlu olduğundan emin olun.  En etkileyici baskı sonuçları için, zemin rengi ile kontrast oluşturan mürekkep renkleri tasarımınızda kullanın. Siyah baskılı açık mavi tişörtler veya beyaz baskılı kırmızı tişörtler etkileyici sonuçlar vereceklerdir.
  • Kontrast; Tişört tasarlarken, renk kontrastını ve kumaş rengi ile uyumunu planlamak önemlidir.
  • Tasarımdaki belirli baskı renklerinin daha açık renkli bir tişört veya daha koyu renkli zeminde nasıl görüneceğini anlamak açısından önemlidir. Baskı renkleri bilgisayar ekranındaki renklere göre daha açık veya koyu bir tişörtte, daha canlı ya da soluk gözükebilir. Ayrıca kumaşta kullanılan iplik, uygulanan kimyasal işlemler baskı kalitesini etkileyecektir. Bunun için mutlaka test baskısını alarak gerekli düzenlemeleri tasarımınıza uygulayın. Daha açık renkli tişörtler kullanırken sarı, açık mavi veya açık pembe gibi pastel renklerden kaçının. Beyaz bir tişört tasarlarken bu renkler uzaktan okunamayabilir ya da seçilemeyebilir. 
  • Tasarımınızda derinlik oluşturmak istediğiniz alanlarda, zemin renginin ( tişört rengi) gölgesi olan bir renk ekleyin. Bu tasarımı aydınlatacak ve biraz boyut kazandıracaktır.
  • Kompozisyon; Tişört tasarımınızı yaparken tasarımda kullandığınız elemanları baskı alanı üzerinde düzenlerken, çok fazla aralıklı olmamasına veya çok fazla toplanmamasına dikkat edin.

Tişört Tasarımlarında font kullanımı 

Tasarımınızda kullanacağınız yazı tiplerini seçerken; Baskılı tişörtlerde mesajınızın nasıl göründüğü, kullandığınız kelimeler kadar etkileyicidir. Verdiğiniz mesajı destekleyici ve ön plana çıkaracak özelliklere sahip bir yazı tipi seçin.

Font ağırlıklı bir tasarım yaparken kendi kendinize şu soruları sormanız da fayda var.

  • Bu tişörtü kimin için tasarlıyorum? Hedef kitlem kimlerdir?
  • Hangi mesajı iletmeye çalışıyorum?
  • Hangisi daha önemli görünüm mü yoksa okunabilirlik mi?

4 temel yazı tipini ve her birini hangi amaçlarla kullanabileceğinizi açıklayalım.

Serif, Sans Serif, Display ve Script (veya Dekoratif).

Serif ve Sans Serif, rahat okunabilir oldukları için her ikisi de tasarımlarda küçük metinler için yaygın olarak kullanılır. Dezavantajları monoton bilindik olmalarıdır. Bununla birlikte, Display ve Script yazı tipleri, heyecan verici dinamik tipik oldukları için tişört tasarımının odak noktası olarak dikkat çekerler. Tişört Baskı tasarımlarında bu font tiplerini seçmenizi ve özenle kullanmanızı öneririz. 

El ile yaptığım çizimi dijital ortama nasıl aktarabilirim?

Eğer baskı dosyanızı el ile çizip baskıya uygun formata çevirmek istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Çiziminizi tarayıcı yardımı ile dijital ortama aktarın.

Mümkün olan en yüksek çözünürlük için ayarlayın. Ayar gerekebileceğinden daha yüksek olsa bile, gerekirse ölçeklendirme seçeneğine sahip olmak daha iyidir. Çok düşük bir çözünürlükle çalışırsanız, alabileceğiniz kaliteli baskı boyutlarını sınırlanacaktır. 300 dpi çözünürlüğü hedefleyerek baskı dosyanızı ölçekleyin.

Bir tarayıcıya erişiminiz yoksa, dijital kameralı bir cihaz işinizi görecektir. Bununla birlikte, aydınlatma ışık yansımalari ve sayfa kırışıklıkları gibi şeyler resminiz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir, bu nedenle son çare haricinde önerilmez.

Çizimin arka planını temizleyin;

Yukarıda önerdiğimiz programlardan birisinin yardımı ile arka plan temizlemesi yapın. Genellikle arka fondaki kağıdı temizleme filtresi işinizi görecektir.

Çizimin renk doygunluğu ve renklerini düzenleyin.

Çizimin renklerinin gerçekten çizdiğiniz renklere dönüştürmek için yazılım üzerindeki Levels Ayarlamalarını açın. Açılan histogram size renk dağılımını gösterir. Bu yöntem tüm resim işleme yazılımları için aşağı yukarı aynı olacaktır. Histogramın sol tarafı siyah sağ tarafı beyaz renk dağılımlarını gösterecektir. Sol ve sağ dağılımların altına imleçleri çektiğinizde fotoğrafınızın renkleri düzelecektir. Bunun üzerinde biraz doygunluk ve parlaklık ayarları ile baskı için dosyanızı oluşturabilirsiniz.

Tasarımınızı tamamen dijital ortamda çalışarak yapıyorsanız yukarıdaki adımları gerçekleştirmenize gerek yok. Artık baskıya uygun dosya formatlarını da öğrendiğimize göre bir sonraki aşamaya geçebiliriz.

Tişört Tasarla Sitesi

Kammana Baskı Platformu üzerinde tişörtünüzü tasarlamak çok kolaydır. İstediğiniz giysi üzerinde renk ve beden seçimi yaparak daha sonrasında tişörtünüzü kolayca tasarlayabilirsiniz. Kammana Basic Tişört modellerimiz aşağıdaki gibidir.

Hazırlamış olduğunuz tasarımınızı resim yükleyerek tasarlama sayfası üzerinden satın alabilirsiniz.

Tişört Baskısı için kumaş seçiminin önemi

Kammana Basic Tişört Modellerinde %100 pamuklu birinci sınıf penye kumaşları tercih ediyoruz. Tişört kalıpları yumuşak terletmeyen pamuklu kumaştan üretiliyor. Böylece kullanım sırasında terleme problemi yaşamıyorsunuz.

Tişört Tasarla Para Kazan

Tasarımlarınızı satarak para kazanmanız mümkün Kammana üzerinde kendi tasarımlarınız oluştuğu bir mağaza açabilirsiniz. Bunun için tasarım örneklerinizi bizimle paylaşarak pazarlama stratejinizi bizimle paylaşmanız önemlidir. Bu konuda sorularınız varsa bizimle lütfen iletişime geçin. Bizim platformumuz üzerinde mağaza açmanız sizi operasyonel yükten ve yatırım maliyetinden kurtarır.

Mağazamı açtım peki satışlarımı nasıl artırabilirim?

Tişört Baskı işimi nasıl büyütebilirim daha çok insana nasıl ulaştırırım diyorsanız rehberimizi okumaya devam edin.

Öncelikle kendi sosyal medya hesaplarınız üzerinden ürünlerinizi tanıtmanız gerekir. Mümkünse kendinize ait sayfalar üzerinde kendi mağaza linkinizi paylaşarak ve sosyal medya üzerinde reklamlar vererek tasarımlarınızın hitap ettiği kesime ulaşmaya çalışın.

Sosyal medya videolarını küçük trafik araçları olarak düşünün. Sosyal Medya hesaplarınızda paylaşmak için videolar çekin; Bu videolar paylaştığınız mecralarda ne kadar uzun süre yukarıda olurlarsa, zaman içinde ürünlerinize o kadar fazla trafik yollayabilirler. Özellikle ilk başladığınızda, sosyal medya hesaplarınızdan mümkün olduğunca sık gönderi paylaştığınızdan emin olun.

Artık sosyal medya hesaplarınızı oluşturduğunuza gönderilerinizi ön plana çıkartmak için reklamlardan yardım alabilirsiniz. Reklamları oluştururken hedeflenen kitleyi doğru olarak tutturmak kritik bir önem taşır ve buna ulaşmak için test grupları oluşturmanız gerektiğini unutmayın.

Tişört tasarlarken yararlanabileceğiniz ücretsiz kaynaklar

  1. Ticari kullanım için ücretsiz lisanslı fotoğraflar pixabay.com
  2. Ücretsiz iconlar https://iconmonstr.com/
  3. Ücretsiz fontlar www.1001fonts.com