infokammana.com
350 TL üzeri Kargo BEDAVA!

Veganlık

Veganlar beslenme tercihlerinde hayvansal ürünlere yer vermezler. Hayvanların kendileri için ürettikleri süt, bal gibi besleyicileri izinleri olmadan alınması zalimlik olarak görülmektedir. Sırf beslenme şekli ile değil felsefi bir yaşam duruşu olarak düşünülmelidir, Veganlıkta mümkün olduğunca insan ve hayvan köleliği ile üretilen ürünleri kullanmaktan uzak durulması tercih edilir. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün 2006 Kasım ayında yayınladığı raporunda inek, tavuk ve domuz üretimi olmak üzere hayvancılığın iklim değişikliğine olumsuz etkileri olduğu ortaya konmuştur. Rapora göre karbon dioksit salınımlarının %9'u, metan salınımının %37'si, nitrous oksit salınımının %65'i ve amonyak salınımının %68'i hayvancılık kaynaklıdır.

Vegan beslenme şekli  tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, obezite, kardiyovasküler hastalara ve kanser hastalarına tavsiye edilmekte ve tedavide destekleyici unsur olarak önerilmektedir. 

Vegan beslenme şeklinde en çok dikkat edilmesi gereken unsur B12 vitamin eksikliğidir. Bu eksiklik tablet olarak alınarak ya da B12 vitamini ile zenginleştirilmiş gıdaların tüketilmesi ile takviye edilir. 

Günümüzde Türkiye'de Vegan beslenme yayılmakta ve teşvik edilmektedir. Gün geçtikçe Vegan ürünlere erişim imkanları çoğalmaktadır. 

vegan tişörtİstanbul'da bulabileceğiniz Vegan Mutfaklardan bazıları;

  • Klemuri
  • Parsifal
  • Govinda
  • Community Kitchen
  • Upper West Side Falafel
  • Rulo Ezberbozan Lezzetler